fgymat-nak
ad. 1./ A csapat hivatalos neve Somsálybányai SE, az írott sajtóban gyakran előfordul, hogy egy csapatot rövidítve szerepeltetnek. Utánanéztem a település történetének: a bányát 1900-as évek elején nyitották meg Somsály-pusztán, mely az akkor még csak Csépány község része volt. (Később kapta a Hódoscsépány nevet.) Sohasem volt önálló település, 1978. végéig Hódoscsépányhoz tartozott. 1979.január 1-én – több más ózdkörnyéki településsel együtt – Özdhoz csatolták. A bányát már 1972-ben bezárták. ad. 2./ Köszönöm a bőséges információt, ez nekem is új volt. Azt tudom, hogy Zagyvapálfalvát később Salgótarjánhoz csatolták. Én is javítom a saját táblázataimat.
ad. 3./ Sajnos, Mezőkeresztes 1945 előtt nem szerepel a nekem meglévő táblázatokban, nyílván alacsonyabb osztályban, vagy levente-bajnokságban szerepelt. Így nem tudom megnézni az 1945-ben bemutatkozó csapat pontos nevét. Az akkori idők tendenciáját nézve valószínűbb az SE. Az SK-k inkább 1950-51-ben terjedtek el. Így kérlek, az 1945/46. bajnokságban szereplő csapat nevét javítsd SE-re. Természetesen az – akkor még – községnek csak egy csapata volt. Itt szeretnék megemlíteni egy általános irányzatot az 1946-47-es évekből, hátha általad nem ismert. A bajnokságok zavartalan lebonyolítását erősen gátolta a pénzhiány, melynek következtében többször meghiusultak a vasúti utazások. Létezett az ú.n. Vasutas Sport Központ, mely hivatott volt a vasutas sportegyesületeket anyagilag is támogatni, ezért rendeletben biztosította a csapatok részére az ingyenes utazást. Azok a települések, melyek valamilyen kapcsolatban voltak a MÁV-val, sorra alakították át a vidéki városok, községek futballcsapatait vasutas csapatokká. Az 1947-ben a Vasutas Sport Központ által kiadott összeállításában 102 tagegyesülete szerepel. Olyan patinás klubok vették fel a MÁV vagy Vasutas nevet, mint pl. a Soproni FAC, a Körmendi TK, a Gyöngyösi SE, a Tapolcai IAC, a Győri DAC, a Sátoraljaújhelyi AC stb. Ez az elkötelezettség a legtöbb esetben nem volt tartós, a támogatás csökkenésével fogytak a vasutas csapatok is.
ad. 4./ Örülök az ilyen kérdéseknek, mert kutatásra késztet. A „Bóni” egy 1855-ben alapított ipartelep neve. Első gyára egy szappangyár volt. Később több ipari üzem kapott itt helyet. Napjainkban a Cereol Növényolajipri Rt, az UNILEVER Rt, Tésztaipari Kft, egy Cipőgyár tevékenykedik itt. (Kiváncsi vagyok, hogy az 50-es években melyik szakszervezet teszi rá a kezét az egyesületre.) Hogy a „Bóni” név mit takar, nem tudtam kikutatni. Talán az idők folyamán sikerül. Ma is a területet Bóninak hívják, és van Bóni utca is. A csapat neve tehát Bóni !
ad. 5./ Nem. Az 1946/47-ben még a MÁV támogatását is bíró Kemecsei MÁV Barátság átadta a csapatot a másik munkáspártnak, így lett 1947 őszétől 1948. áprilisáig Kemecsei MaDISz TE. A MaDISz – és ezzel együtt az alája tatrozó csapatok – megszüntek. A névváltoztatást a csapatok a legtöbb helyen egyszerűen oldották meg: a MaDISz TE-t lerövidítették MTE-re, a Barátság SE-ket BSE-re. 1948 végén megalakult az EPOSz (Egységes Parasztifjúság Orsz. Szövetsége, amely megszünt 1950.06.18.), a vidéki csapatok jelentős része ezt a nevet vette fel. Tehát helyesn: Kemecsei EPOSz SE (volt Kemecsei MaDISz TE, majd Kemcsei MTE). ad. 6./ Ezt csak az öreg helyiek tudnák megmondani, vagy esetleg a debreceni Levéltárban akadhatunk „nem titkosított” dokumentumra. Az, hogy egy helybéli csapat feloszlik, vagy beolvad ugyanazt jelenti: a használható játékosok átmennek a másik csapatba. Mivel a MaDISz egyesületeket egyik napról a másikra megszüntették (hogy ezáltal joguk legyen a többi párt csapataival is hasonlóképpen eljárni), lehet, hogy jogilag nem is volt lehetőségük a fúzióra. Mivel a Hajdúnánási MaDISz sorsáról nem a 220 km-re lévő Népsport, hanem a KLASz hivatalos lapja, a „Labdarúgás” emlékezik meg, mégpedig azzal, hogy 1948.04.08-án visszalépett, nem kétséges hogy feloszlott.
ad. 7./ A kalocsai labdarúgásról meglehetősen homályos információm vannak. A város és közvetlen környékének szerencsétlen elhelyezkedése van. Mind a Középmagyar, mind a Déli Alosztály csoportjainak csapataitól nagyon messze esnek. Úgy tudom, hogy egyik évben bojkottálták is az alszövetségi bajnokságot, csak nem tudom háború előtt vagy után. A feltett kérdésben teljesen igazad van. Az először az 1947/48-as bajnokságban indult Kiskőrösi Barátság a bajnokság előtt feloszlott, így semmiképpen nem egyesülhetett a Kiskőrösi Petőfivel. (Magyarázatot lásd az előző pontban.) Így légy szíves, töröld az 1948/49-es bajnoki táblánál a lábjegyzetet.
ad. 8./ Ez könnyű kérdés volt. Csak a Szegedi alosztály Tisza-csoportjában szerepelt, erről a Vásárhely Népe c. napilap táblázatában is tudósít. A Szolnokvidéki beírást légy szíves törölni.
ad. 9./ 46/47. A Békési MSE lábjegyzete: új neve Békési MÁV (ez helyes); a Békési Barátság lábjegyzete téves, ez a csapat nem lett MÁV, a következő évben is Barátságként szerepelt. 1947/48. I. oszt. Békési MÁV SE (a név helyes), lábjegyzete: egyesült a Békési Barátsággal Békési MSE néven (ez is jó) II. oszt. Békési Barátság (a név igaz), lábjegyzete: fúzió a Békési MÁV SE-vel Békési MSE néven (ez is jó) II. oszt. Békési MÁV SE II ( megegyezik az I. csapat nevével), lábjegyzete: fúzió a Békési Barátsággal Békési MSE néven 1948/49. mind az I., mind a II. csapat Békési MSE néven szerepel. Nálam ezek szerepelnek, nem értem a kérdést.
gaborpapi
|