fgymat-nak
ad. 1./ A Kunsági csoport résztvevőit a „Tiszántúli Népszava” Debrecenben megjelenő (és fellelhető) számaiból ollóztam össze, míg a Szabolcs csoport indulóit a Nyíregyházán kiadott „Magyar Nép” segítségével kaptam meg, természetesen 1945 április és július között. Sajnos, a megjelenések napját nem jegyeztem fel.
ad. 2./ Tévedés, hogy az 1945 tavasz-nyári bajnokságban szerepeltettem az indulók között a Nyíregyházi Barátságot. Ez a csapat akkor még nem létezett, hiszen a Szociáldemokrata Párt a Barátság Sportközpontot, és az alá tartozó csapatokat csak 1946 tavaszán alakította meg. Tehát 1945-ből légy szíves egyszerüen törölni.
Ezért nem szerepel a csapat az 194/46. bajnoki évben sem. Mivel az 1946/47. KLASz bajnoki táblák forrása hiteles, ekkor már biztos létezett. Azután a következő bajnoki év áprilisában , a Barátság Sportközpont felszámolása után, feloszlott.
ad. 3./ A helyes fogalmazás: …Győri Barátság SE sikertelen osztályozót vívott a többi csoportbajnokkal az „Egységes I. osztály”-ba jutásért, így a 2-6. helyezettekkel együtt az „Északi I. osztály”-ba került.
ad. 4./ Lemaradt a lábjegyzet: [*1] új neve Lenti SzIT
ad. 5./ No erre vonatkozóan csak elképzeléseim vannak:
Ebben az időben még voltak u.n. társadalmi egyesületek (ezek egy része mögött nagyobb üzemek, bányák álltak, de nevükben a támogatót nem kellett szerepeltetni. Ugyanakkor a kor megszülte a demokratikus pártok irányítása alá tartozó politikai egyesületeket. A Tatabányai SC MaDISz és a Tatabányai SC Barátság társadalmi egyesületen belüli politikai elhatárolódásokat takarhat. Talán bizonyos anyagi támogatás is járt ezzel a torz formulával. Nem feltétlen, hogy utánpótlás szerepelt volna ezekben a csapatokban, inkább a két munkáspárt alapszerveinek nyújtott játéklehetőséget.
ad. 6./ Az 1945/46. bajnokságban ténylegesen semmiképpen nem szerepelhetett a Nagybátonyi OSE Barátság az ad. 2./ pontban leírtak miatt. Javaslom, hogy helyette itt a Nagybátonyi OSE II csapatát tüntessük fel, mely a következő évben – az ujonc Nagybátonyi OSE Barátság mellett ! – szerepelt a II. osztályban.
Másik lehetőség, hogy az 1945/46. bajnokság tavaszi szezonjában versenyen kívül indult a Barátság, de ennek kisebb a valószínüsége. Mivel van külön tartalékcsapata az OSE-nak, a Barátság Központ szerepe egyértelmű.
ad. 7./ Több baj is van az észrevételezett táblázatban. A 7 indulót figyelembe véve a Nyíregyházi MaDISz II csapatán kívül a Nyírbátori SE, a Balkányi Törekvés és a Nagyhalászi TC is többet játszott a lehetségesnél. Ráadásul az összes mérkőzésszám páratlan, ami nem fordulhat elő. Az összes győzelmek száma (41) eltér az összes vereségek számától (34). Több az össz adott gól, mint az össz kapott.
Valamennyi hibát nem tudok kiküszöbölni, de azért valamire jutottam:
- A hiányzó 8. résztvevőt megtaláltam a Kisváradi Iparos SE-ben. Ez a csapat újoncként az 1946/47. évben
a KLASz I. osztály Szabolcsi csoportjában szerepelt az összes többi 45/46. évi II. osztályú csapattal együtt. (A Nyíregyházi Barátságról tudjuk, hogy nem vehetett részt a 45/46. évi bajnokságban.) A Kisvárdai Iparos SE év közben visszaléphetett, eredményeit törölték, ezért nem található a neve a Magyar Nép 1946.06.23-i számában.
Ugyanakkor a többi csapat eredménysorát nem módosították, emiatt fordulnak elő számszaki eltérések.
- Az akkori tudósításokat olvasva megállapítottam, hogy meglehetősen sok mérkőzés elmaradt, mert a vendégcsapat nem utazott el. Ezeket 0:0 gólaránnyal a hazai csapat javára igazolták. Ezért fordulnak elő viszonylag alacsony adott- és kapott gólszámok.
- A táblázatra nézve feltünő a 7. helyen álló Nyíregyházi MÁV-Egyetértés II kirívó, 21:85-ös gólaránya. Nagy a valószínűsége, hogy ez helyesen 21:35. Tudni kell, hogy a forrásként feltüntetett újságok egyrészt nyomdatechnikailag sok kívánni valót hordoznak, erősen használt példányok, ráadásul csak mikrofilmeken olvashatók. A számtévesztések ennek is betudhatók.
ad. 8./ Semmi sem biztos. Én már a legvadabb elírásokkal is találkoztam az írott sajtóban.
az 1945/46. évi Nagyatádi MSE több, mint valószínű, hiszen ebben az időben sok csapat vette fel a Munkás SE nevet, főleg Nagyatád környékén.
Az 1946/47. évi KTE név a Somogyi Hírlap 1947. 04. 02.-i számában közölt táblázatban szerepel. A táblázat igen precíznek látszik, a többi csapatot is mind teljes nevén hozza. A „K” betű lehet esetleg Konzervgyár, vagy Kinizsi (a Kisgazdapárt sportegyesülete) rövidítése.
1947. szeptemberében már Nagyatádi MTE néven szerepel a bajnokságban.
Később az 1948/49. bajnokság során 1949. március 15-i számában írja ki a Népsport teljes nevén a csapatot, és ez ismét MTE.
Ráadásul még a következő bajnokság októberében is MTE.
Fentiek alapján javaslom az MSE – KTE – MTE utat megtartani.
ad. 9./ Ez egyértelmű. Az 1947. évi Népsportok márciustól végig ZM Szigetvári AK-nak tüntetik fel a csapatot. A névváltozás tehát 46 és 47 fordulójára tehető.
ad. 10./ a két osztályban lévő Ikarus ugyanannak az egyesületnek I. és II. csapata.
A Mátyásföldi Vasas Ikarus SK 1949.08.hónapban alakult meg a cégligában játszó Uhri SC és a KöLASz II. osztályában
szereplő Mátyásföldi SK fúziójából. Az Uhri SC a zuglói telephelyű Uhri Testvérek autókarosszéria- és járműgyártó KFT csapata volt. Államosítás után alakult meg az Ikarus Járműgyártó NV, immár Mátyásföldön letesített új telephellyel.
Légy szíves a BLASz III. 6. csoportjában az Ikarus nevet Mátyásföldi Ikarus II-re javítani.
ad. 11./ A Déli LASz hatalmas területet ölelt fel, nem csoda, hogy később a csapatok három LASz-ra osztódtak szét.
Volt a Kecskeméti Alosztály északi- és keleti csoporttal, alája tartozott bizonyos önállósággal a Kiskunsági alosztály északi- és déli csoporttal. (Ősszesen 4 csoport)
A Szegedi Alosztály állt a szegedi A-csoportból, a szegedi B-csoportból és a Maros-csoportból (összesen 3 csoport)
Az osztályozón a Maros-csoport győztese nem vett részt.
Legjobb tudomásom szerint átküldtem a Szegedi B-csoport ismert indulóit és győztesét, de most megismétlem:
Szegedi alosztály – B-csoport
(Népsport 1946.)
1. Mezőhegyesi Barátság
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0. Újszegedi TC II
0. Szegedi Barátság
0. Szeged-Alsóvárosi TE II
A csoport többi résztvevője nem ismert.
A csoportelső az osztályozón nem tudta kiharcolni az I. osztályba
jutást.
ad. 12./ Szolgai másolás okozta tévedés. Itt két osztályozót kell megkülönböztetni. Az egyiket a Kecskeméti alosztály érintett csapatai részére rendezték, ebből két csapat került fel az I. osztályba.
A másikat a Keleti csoport 2. és 3. helyezettje között tartották a Kunszentmártoni MaDISz TE és a Hódmezővásárhelyi TVE II részvételével. Ennek a párharcnak agyőztese is felkerült az I. osztályba.
ad. 13./ Ellenőriztem mind a három évet. A megnevezések pontosak. az 1945/46. és az 1947/48. évnnél a MaDISz és a TE valóban felcserélődik. Talán azért, mert már a II. világháboru előtt is a KuTE rövidítést használta, és a KuTE MaDISz jobban hasonlított erre a hagyományos elnevezésre.
ad. 14./ A Szarvasi SE II elnevezés a helyes. Lábjegyzet ehhez a csapathoz nem kell, mivel az előző évben a II. csapat még nem vett részt a bajnokságban.
ad. 15./ Ezt az adatot a közölt forrásként megnevezett Nyugati Sport hivatkozott számának ismételt átnézésével ellenőriztem. Az újságban is tisztán olvashatóan ez az eredménysor szerepel, ami nyilván nem helyes.
Szerintem ez a helyes sor:
5. Várpalotai MTE II 18 8 3 7 38:30 19
Ezzel, valamint a visszalépett Móri SE II 20 vereségével helyreáll az egyenlőség az összes győzelem és az összes vereség között.
ad. 16./ Itt a győzelmek és a vereségek száma van hibásan feltüntetve, tehát a helyes eredménysor
5. Veszprémi TC II 20 11 1 8 61:36 23
E módosítással, valamint a visszalépett Herendi SE II pontjainak elvételével, 20 vereséggel helyreáll az összes győzelmek és az összes vereségek egyenlősége. (A többi csapatnál itt is megtartották a Herendi SE II elért eredményeket, illetve beszámították a játék nélkül kapott pontokat.)
ad. 17./ Valóban több csapatnál előfordul a BSE név. Az biztos, hogy előtte ezek a csapatok Barátság-egyesületek voltak, 1948 őszétől pedig valamennyi új nevet vett fel. Sajnos, eddig nem találkoztam olyan információval, amely a BSE rövidítés magyarázatára vonatkozik.
Hasonló volt a helyzet 1948 tavaszán a MaDISz TE csapatokkal, ezek egyszerűen az MTE nevet használták.
ad. 18./ Nem akartalak további adatokkal terhelni ezzel kapcsolatban, de ha már rákérdeztél, elmondom, amit tudok.
A vasvármegyei (mert ekkor még vármegyék voltak) újságok böngészése közben találtam rá erre a bajnokságra, melyet két csoportban – északi és déli – rendeztek meg, többek között az alábbi községek csapatainak részvételével: Táplánszentkereszt, Bozzai, Egyházasrádóc, Ják, Kisunyom, Nemesbőd, Ölbő, Pecöl, Rum, Sorkitótfalu, Szentkirály, Újperint, Vép, Oladi SE, Káldi Barátság, Sárvári MTE. A csoportdöntőt a Táplánszentkereszt az Oladi SE-vel vívta, és két mérkőzés összesítése alapján megnyerte a vasi bajnokságot. Valószínüleg a Független Kisgazda Párt szombathelyi szervezete rendezhette a bajnokságot, mert a Szombathelyen megjelenő „Nyugati Kis Újság” hetente részletesen számolt be az eseményekről.
Mindenesetre a NyLASz elismerte hivatalosnak a bajnokságot, és a győztesnek lehetőséget adott az I. osztályba jutásért folyó osztályozón való részvételre.
Nemcsak a táblázatok bevitelénél, hanem a kérdések megfogalmazásánál is nagyon precíz vagy. Talán megkönnyebbíthetem a munkádat, ha megemlítem: nekem nincs szükségem a hivatkozásnál a (
http://www.magyarfutball.hu/hu/bajnoki-vegeredmeny/3191 ) közbeszúrásokra. Sohasem ezek alapján keresem meg a vitás pontot.
Mi az, több kérdés nincs? Várom ám a többit is, de sajnos, egyre kevesebb lesz…
űdv gaborpapi
gaborpapinak