magyarfutball.hu

1. mérkőzések
  2. statisztika
  3. stadionok
  4. csapatok
  5. edzők, játékosok
  6. belépőjegyek
  7. címerek
  8. fórum
Pontos idő: 2024.11.26, 18:44

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 233 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Bajnoki tabellák
HozzászólásElküldve: 2011.01.17, 21:57 

brigvez írta:
Nos akkor valaki pontosan le tudja írni milyen osztályok voltak?
Azért van sok csapatnak 1926-os keletkezése mert akkor alakulhatott át a bajnokság?

Csak mert szépen kérsz és nagy vonalakban:
I. szakasz: 1926-ig nem volt igazi országos bajnokság. Kerületi, egy-egy régiót (nem megyét!) átfogó szövetségek alakultak, akik bajnokságokat rendeztek. A budapesti volt a legerősebb és a legelőnyösebb helyzetben. Vidéken a Kerületi bajnokságok győztesei, kuparendszerben mérkőztek meg a vidéki bajnoki címért. A vidék bajnoka megmérkőzhetett a Budapest bajnokság győztesével. Ez sokszor nem történt meg, ilyenkor a fővárosi csapat lesz a győztes.

II. szakasz:1926-1935. 1926-ban kettéválasztották a profi és amatőr focit. Külön bajnokság, külön szövetség volt. Nem igazán engedték az átjárást a játékosok részére sem, ha valaki profi volt, utána 2 évig nem szerepelhetett az amatőr bajnokságban. A legtöbb profi csapat, a meglevő csapatokból alakult, jogilag teljesen függetlenül. 2-3 profi osztály volt, amatőr csapat itt nem indulhatott. Az amatőr bajnokság is teljesen külön működött, megmaradtak a kerületi bajnokságok, Budapest bajnokságból Amatőr bajnokság lett. A bajnokságok győztesei kuparendszerben küzdöttek az amatőr bajnoki címért. Azok a klubok, akiknek profi csapatuk volt, az amatőrbajnokságban az addigi 2. csapatot indította, az eredeti klub néven (pl: Ferencváros FC-profi, FTC-amatőr).

III. szakasz:1935-1945. Ez egy úgynevezett "vegyes" időszak. Az amatőr csapatok megerősödése és gazdasági problémák miatt (nem tudtak ennyi profi csapatot fenntartani) létrehozták az országos Nemzeti Bajnokságot. Vegyesen profi és amatőr csapatok játszottak benne. Először két osztályban, majd 1940-től bevezették az NBIII-at is. Ezek alatt működtek a Kerületi bajnokságok, saját bajnoki rendszerrel.

IV. szakasz:1945-1951: Ez egy úgynevezett "átmeneti időszak. Megszüntették a profi klubokat, tiltották a profizmust. A volt profi csapatok visszavették a klub nevét, az addigi amatőr csapatból 2. csapat lett. 1945-ben csak Budapest bajnokság volt. 1945/46-ban pedig csak egy országos bajnokság volt (két csoportban). 1946-tól fokozatosan hozták vissza az NBII-őt és az NB III-at. Ezek alatt megmaradtak a Kerületi bajnokságok, a saját rendszerükkel.

V. szakasz:1951-től. 1951-ben megszüntették a Kerületi szövetségeket. Megyei alapokra helyezték a labdarúgást. Először két országos bajnokság volt (NBI és NB II), harmadosztályúak lettek a megyei bajnokságok. Ezek alatt működtek a járási és a városi bajnokságok. Később az osztályok bővültek, hol növelték az NB-és osztályok számát (NBI/B, NBIII), hol csökkentették. A megyei bajnokságokkal hasonló a helyzet, megjelentek a megyei II. és III. osztályok és ezek alatt több járási osztály. A városi bajnokságok szép lassan a járásiakba olvadtak be.

Nagyjából ennyi, ha ettől pontosabbat akarsz nézz szét a fórumban a Bajnokságok felépítése részben ( viewtopic.php?f=17&t=77 ) vagy az oldalunkon az adott bajnoki évet böngészve.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.01.17, 20:30 

Nos akkor valaki pontosan le tudja írni milyen osztályok voltak?
Azért van sok csapatnak 1926-os keletkezése mert akkor alakulhatott át a bajnokság?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.01.16, 18:36 

gaborpapi-nak

- Debreceni Szabadság MTE: Amikor először olvastam, az jutott eszembe, hogy a kommunista pártnak volt egy terve., hogy a többi párthoz hasonlóan sportegyesületet hoz létre. A neve Szabadság lett volna, de ez csak terv volt, soha nem valósult meg.

- Veszprém: A VTC-hez írtam egy bemutatót, így tulajdonképpen magamat idézem: "Az új klub névleg megalakult ugyan, de a Vasutas sportolókat nem igazolták át a VDSK-hoz, így az NB III-as idényben a korábbi Vasas VTC játékosok szerepeltek." Ezért maradt meg az egyesülés ellenére a Vasutas csapat.

- REAC-Belsped téma. Itt nekem kell megadnom magamat. Teljesen logikus, amit leírtál, ahogy olvastam eszembe jutott, hogy a 48-as Népsportban láttam, hogy a Nagyvásártelep pályát épít az Ecseri úton. Rendben, kivárom soromat... Ez REAC történet legalább olyan rejtélyes, mint a 33 FC vagy a Autótaxi. Legalábbis a teljes, igaz történetet eddig sehol sem hallottam. (Remélem Te segítesz, majd ezt megoldani).

- Tartalékbajnokság: Csak hadd jöjjenek, helyükre kerülnek ezek is!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.01.16, 16:06 

fgymat-nak

Debreceni SzMTE-téma: Köszönöm, igazad van. Néhány dátumot megtaláltam a korabeli Népsportokban, amely eddig elkerülte a figyelmemet:
- 1948. 07. 11. A Debreceni MÁV KaSE neve ezentúl Debreceni KaSE. Nyílván szétváltak, a D. MÁV valószínüleg beolvadt az akkor még Debereceni Vasutas SE-be.
- 1948. 08. 03. Eldugott cikkben a Nyári Kupa eredmények között: A Püspökladányi MÁV – Debreceni MTE mérkőzés elmaradt, mert az utóbbi csapat a Debreceni KASE-val egyesült és visszalépett a további küzdelmektől. A két debreceni csapat a jövőben Debreceni DSE néven szerepel a Nyári Kupában. (És majd az NB II-ben)
- 1949. 02. 13. Megkezdte az edzéseket a Debreceni DSE.
- 1949. 02. 17. A Debreceni DSE a jövőben Debreceni Szabadság (!) MTE néven szerepel.
Fentiek alapján javítani kell az 1947/48. év Keleti LASz I. osztályánál a megjegyzéseket, így:
[*1] létrejött a Debreceni KASE + a Debreceni MÁV Bocskai fúziójából, majd egyesült a Debreceni MTE-vel Debreceni Dolgozók SE néven, majd 1949. 02. 17-től új neve Debreceni Szabadság MTE.
[*3] a Debreceni MÁV KASE-val fúzionált Debreceni Dolgozók SE néven, majd 1949. 02. 17-től új neve Debreceni Szabadság MTE.

Rakamaz-téma. Nincs és nem is volt az ÉKLASz-nál a háború után soha Rakamaz, ez részemről egy rossz feltételezés volt. Valószínüleg az eredmények között megtaláltam a Rakamaz nevét, de hibásan helyeztem el a csapatot. Egyébként már 1948/49.-ben is működött a Rakamazi SE az ÉLASz III. osztályában, úgy emlékszem, átküldtem a tabelláját, de ha nem, akkor megismétlem:
Észak-Magyarországi LASZ – III. osztály

Hegyaljai csoport
(Északmagyarország 1949. 07. 24.)

1. Prügyi MSE 14 11 1 2 37:18 23
2. Gönci EPOSz 14 8 5 1 33:14 21
3. Szerencsi Cukor- és Csok.gyári SE II14 7 2 5 36:23 16
4. Bodrogkeresztúri EPOSz 14 6 3 5 26:20 15
5. Rakamazi SE 14 6 3 5 24:30 15
--------------------------------------------------------------
6. Tolcsvai EPOSz SE 14 4 4 6 21:24 12
7. Sátoraljaújhelyi TK III 14 3 2 9 35:45 8
8. Ricsei EPOSz visszalépett

Az első három helyezett és a Rakamazi SE felkerült az alszövetség II. osztályába

Tehát az ÉKLASz-nál mind a Rakamazi SC neve, mind a hozzátartozó megjegyzés törlendő! Áthelyezés nem volt.

-Veszprém-téma. Megadom magam. Én is átnéztem a 49-es Népsportokat, és az alábbiakat állapítottam meg:
- 1949 őszén induló bajnokság első fordulójában még VTC és VVSE külön az NB III-ban, ill. a NyLASz I. osztályában.
- a következő fordulóban, 09.08-án, Kisboldogasszony napján, már VDSE.
- 09.13.: VDSK, majd kétszer VDSE.
- 10.04-től végig VDSK.
Bár nem tartom logikusnak, hogy egy összevont városi nagyegyesületet sportkőrnek nevezzenek el, de engedek a túlerőnek. Ha vezetsz valahol egy klubtörténeti naptárt, a névváltozást 1949. 09. 07-hez írhatod.
Egyébként a VVSE ügyesen „egyesült”, továbbra is megmaradt önálló csapatnak az I. osztályban.

REAC-Belsped-téma:
Itt már makacsabb vagyok.
Az 1949/50-es évben a Rákospalotai SzAC a BLASz I. osztály 1. csoportjában szerepelt, mérkőzéseit Rákospalota, Széchenyi-téren rendezte.
Az 1950 őszi bajnokságban a Belsped a BLASz I. osztály 1. csoportjában szerepelt, mérkőzéseit ugyancsak Rákospalotán, a Széchenyi-téren rendezte
Mindkét csapatnak – az újoncok kivételével – teljesen azonosak voltak a csoportellenfelei.
Három játékost – Benedek, Schrott és Varga – találtam, akik mindkét csapatban szerepeltek.
Kell ennél több bizonyíték az utódlás igazolásához?
Egyébként a Szállítók az 1950 őszi bajnokságban ugyancsak a BLASz I. osztályban, de a 2. csoportban szerepeltek, az Ecseri-út volt a hazai mérkőzéseik szinhelye.
Még két születési adat: 1948. 11. 17. A Nagyvásártelepi MSE-ből megalakul a Szállítómunkások SE
1950. 02. 09. Megalakul a Belsped Szállítók SE (az előbbi mellett, önállóan)
Javaslom, ne menjünk annyira előre, a továbbiakat később megbeszéljük.
A pályacserére én is emlékszem, de ez jóval később volt.
A Rákoscsabai TK nem volt a Belsped elődje, előbbiből 1949 nyarán Rákoscsabai Postás lett.

Már bánom, hogy megzavartalak a Tartalékbajnoksággal, de céljaitok között "minden táblázat összegyűjtése" szerepel. Abból indulok ki, hogy az ebben való indulási jog az I. csapat szereplésétől függ, a II. csapat együtt sír, együtt nevet. 1950 előtt II. csapatok nem játszhattak az NB-ben, tehát javaslom a 4. osztályba sorolni.

Ragyogóan mutatnak a „Hiányos táblázat” feliratok. Pontosan így gondoltam én is.

üdv

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.01.15, 17:38 

Válasz a kérdésekre gaborpapi-nak:
- A következőt írtad: "Azután újabb fúzió a Debreceni MTE-vel D, SzMTE néven. Ebből alakult meg 1950. 02.17-én a Debreceni Honvéd. (és nem DSE, ahogy Te írod)". Én ezt írtam (előtte): 1948-ban a Debreceni MÁV KaSE egyesült a Debreceni MTE-vel, Debreceni DSE néven. A 48/49-es bajnokságban az őszi szezonban végig Debreceni DSE-nek írják őket, Debreceni SzMTE csak tavaszra lesznek (Ez biztos, mert megnéztem a Népsport számait).

- Rakamaz: "A Rakamaz SE ebben az évben is az ÉLASz II. osztályának Keleti csoportjában szerepelt SE néven. A Te általad említett SC tévesen jelet meg az ÉKLASz-nál, úgy emlékszem ezt legutóbb tisztáztuk."
Első kérdésem: "8. Északi LASz, III. osztály, Hegyaljai csoportból Rakamaz, ugyanaz a csapat, mint az Északkeleti LASz, II. osztály, Kisvasúti csoportból visszalépett Rakamazi SC?"
Válasz: "ad 8./ Igen. De mit keresett Északon? Persze a megyehatáron van, nyilván a jobb közlekedés volt a döntő a beosztásnál. Milyen jó lesz a megyei rendszer!
Javítsuk az Északkeleti LASz-nál tett megjegyzést: [*7] visszalépett helyett [*7] átkerült az Északi LASz-ba"

Vagyis a tisztázáskor csak javításról volt szó, nem törlésről

- 05./ NB III Győr-Szombathelyi csoportban kisebb változások:
10. Veszprémi Dolgozók SE [*7] Megvan nekem a Veszprémi Vasas TC története. Abban azt írják: "1949 augusztus elején a Szakszervezetek Országos Tanácsa sportosztálya, valamint az Országos Sporthivatal úgy határozott, hogy városunkban csak egy sportegyesület működhet, egy szakmaközi sportegyesület, ami VDSK néven a Vasas VTC-ből és a Veszprémi Vasutas SE-ből jön létre." Másfél oldalon VDSK-nak nevezik, de a fejezet címe ez: Veszprémi Dolgozók Sportegyesülete. Az biztos, hogy az általad is forrásként idézet Népsportban VDSK van.

- 07./ BLASz I. osztály, 1. csoport megjegyzései között kiegészítés:
[*6] volt Rákospalotai Egyetértés AC, új neve Belsped
A REAC nem volt Belsped, (több forrás megerősítette). A Belsped a Szállítómunkások SE-ből alakult, később volt Szállítók SE, FŐSPED és végül 22. sz. Volán. A REAC-ból 1952-re több kisebb csapat beolvadásával, XV. Kerületi Vasas SC lesz (1967-ig). A Belsped valószínű jogelődje a Rákoscsabai TK. Azért szokták keverni a klubokat (ezeket és a Volán SC-t), mert volt köztük egy bonyolult pályacsere, később pedig egy Volán-REAC fúzió.
1953-ban még volt Belsped, 52-ben pedig már volt XV. ker. Vasas.

Látom elkezdted beadni az 1950 őszt, a Tartalékbajnokságot szerinted milyen osztályba soroljuk?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.01.15, 11:47 

fgymat-nak

ad. 1./ Ugye, milyen bonyolult? Tudni kell, hogy Győr ipara a Vagongyár mellett a textiliparra épül. Legalább 10 gyárat tudnék felsorolni, a legtöbb már létezett 1945 előtt, természetesen más néven. Ezen gyárak sportegyesületei – mielőtt még az MLSz bajnokságaiban indultak volna – egyesültek a győri II.ker. MTE-vel Győri Kerületi Textiles SE néven 1948.08.30-án. Az új egyesület I. csapata az NB III-ban, a II. csapata a Nyugati LASz II. osztályában indult.
A házasság nem sikerült, és még abban az évben, 12.20-án a II.ker. MTE kivált a Kerületi Textiles SE-ből (tehát utóbbi megmaradt). A bajnokságokban szereplő csapatok ismét II. ker. MTE néven szerepeltek.
A következő évben – 1949/50-ben – meglepetésemre az NB III-ban az újabb fúzió után már Győri Szakmaközi MTE néven szereplő, volt II.ker. MTE mellett a Kerületi Textiles SE is helyet kapott, de már a kornak inkább megfelelő „Vörös Fonál” néven. Ez a csapat nem foglalta magába az összes textilipari gyár csapatát, mivel még ugyanebben az évben találkozunk a NyLASz II. osztályában a Győri Vörös Fonal II mellett a Győri Fonó SE, a Győri Állami Fonoda és a Győri Richards-gyár nevével is. (egy közbenső táblázatban a Győri Fonó SE még Győri Gyapjúszövő, a Győri Állami Fonoda pedig Magyar Textl néven szerepel… Jó, mi? )
1950 őszén maradt a Vörös Fonal az NB III-ban, viszont a Győri Állami Fonoda (mindkettő rövid „o””) kivételével valamennyi textiles csapat nevében szerepel a Vörös Fonal kiegészítés. Ez viszont azt jelenti, hogy ezek a csapatok nem olvadtak be a Vörös Fonálba, henem felvették átmenetileg a szakszervezetet képviselő Vörös Fonal nevet.
Sajnos, nem tudom megállapítani, hogy melyik gyár (vagy gyárak) alkották eredetileg a Kerületi Textiles SE-t. Nagy a valószínüsége, hogy az 1947/48-as bajnokság II. osztályában felbukkanó Gráb-gyári Toldi SK ezek között volt, mert a következő években eltünt a palettáról.
Tehát nem fúzióról, csak névváltozásról van szó. Ugye, kijavítod?

ad 2./ Az I. osztály soproni csoportjában helyesen:
3. Győrszentiváni SzIT SE [*3]
[*3] volt Győrszentiváni SE „B”, új neve Győrszentiváni DISz
A II. osztály marad továbbra is
11. Győrszentiváni SZIT SE II [*11]
a megjegyzés kiegészül:
[*11] …új neve …..DISz II
Talán furcsálod, hogy miért a „B” csapat lett SzIT SE I, és fordítva. Ezt az előző évi helyezések határozták meg.

ad 3./ 1948/49 II. osztály – Győei „A” csoport marad
10. Mosonszentmiklósi ESE [*8]
változik: [*8] új neve Mosonszentmiklósi EPOSz
1949/50 II. osztály – Mosoni csoport marad
3. Mosonszentmiklósi ÉPOSz [*3]
változik: [*3] volt Mosonszentmiklósi ESE, új neve
Mosonszentmiklósi DISz

ad 4./ Mivel a visszalépett 13. Petőházi ÉDOSz II [*10] és 14. Csornai SzSE II [*11] eredménysora nem ismert, a táblázat számszakilag nem ellenőrizható. A pontszámokat javítsuk: Agyagosszergény 30, Soproni Pamutipar II 19.
A módosítások a helyezéseket nem befolyásolják.

ad 5./ Igen. Az 1949/50. évben újoncként szerepeltetem a csapatok felsorolásánál, viszont 1950 őszén (majd találkozol vele) már táblázatban is megjelenik.

ad 6./ Ime a kért táblázat:
II. osztály

Dombóvári csoport
(Népsport 1950. 07. 14.)

1. Dombóvári VSK II 22:11 18
------------------------------------------------
2. Dombóvári Postás 18:13 11
3. Hőgyészi SE 19:16 10
4. Szentlőrinci SE 12:17 10.
5. Simontornyai BTC II 6:14 9
Regölyi EPOSz SE [*1]
Mágocsi SE
Sásdi EPOSz SE [*2]
Tolnanémedi Petőfi SE [*3]
Pincehelyi SE [*4]
[*1] volt Regölyi AC, új neve Regölyi SE
[*2] visszalépett 1949. 09. 29.
[*3] visszalépett 1949. 10. 06.
[*4] visszalépett 1949. 10. 20.

A csoportelső feljutott az alszövetségi I. osztályba

ad 7./ 1948/49 II. osztály – Érdvidéki csoport:
mind a csapat megnevezése, mind a megjegyzés marad.
1949/50. II. osztály – Érdi csoport:
helyesen: 1. Érdi SzIT SE [*1]
megjegyzés helyesen: [*1] volt Érdi MTE, új neve Érdi DISz

ad 8./ Magam is meglepődtem ezen, de valóban az Érdi csoportban szerepelt, többek között Csömör társaságában, amely földrajzilag szintén nem ide tartozik. Valószínüleg létszámgondok késztették az MLSzt-t erre a megoldásra. (A táblázatot a Népsportban most is ellenőriztem.) Alszövetségen belül nem szoktam jelezni az áthelyezést.
A III. osztály Cinkotai csoportjában lévő cinkotai csapat helyesen: Cinkota II. Kérem javítani.

ad 9./ 1945. Két üllői csapat szerepelt a Középmagyarországi Kerületben : Üllői Iparos, Üllői MaDISz.
1945/46. Ugyancsak két csapat: Üllői Iparos, Üllői DSÖK („I” betű nélkül !) A DSÖK a MaDISz útódja.
1946 nyarán a két csapat egyesült (miután a II. vh előtt szétvált) IDSK néven (már nem volt Önképzőköri)
1946/47-ben és 1947/48-ban ezem a néven játszott az I.b. osztályban.
1948/49-ben átkerült a Pestvidéki ALSz-be, de ott nem volt I.b. osztály, így nagyon sok csapat a III. osztályba került., így az Üllő is. Vlószínüleg itt még IDSK néven futott, és 1949/50-ben lett SzSE.
Csak egy egyesület volt, két csapattal. A II. osztályban az SzSE, a III. osztályban az SzSE II.
II. osztály – Alsódunai csoport,
helyesen: 5. Üllői SzSE [*1]
megjegyzés helyesen: [*1] volt Üllői IDSK
Ebben a csoportban további két megjegyzés sorszámát is légy szíves javítani.
III. osztály – Dabasi csoport,
helyesen: 0. Üllői SzSE II [*4]
megjegyzés helyesen:[*4] volt Üllői IDSK II
Itt az Alberti-Irsa megjegyzés sorszma 5-ös lesz.

ad 10./ Nem jeleztem külön, de azt hittem egyértelmű, ha egy csapat megszünik, vagy beolvad, nem léphet feljebb.Nem tudom meghatározni, hogy a Vasbeton az Eternit elődje volt-e? De legyen. Egyébként 1950 őszén már csak egy nyergesújfalusi egyesület lesz, két csapattal.

ad 11./ Igen. A tblázat alsó része helyesen:
7. Tárnoki VSE II 16 6 3 7 38:34 15
8. Érdligeti Kossuth II [*2] 16 4 4 8 33:76 12
9. Biai EPOSz II [*3] 16 1 2 13 14:68 4
[*1] volt Érdi MTE II
[*2] volt Érdligeti SE II, új neve Érdi Kossuth II
[*3] új neve Biai DISz II

ad 12./ Igen. Az I. csapat a II. osztály hasonló nevü csoportjában szerepelt. A sor helyesen:
11. Alsógöd II

ad 13./ A KaSE a közalkalmazottak csapata volt (szemben a KAOE-val, mely Kereskedelmi Alkalmazottaké). A KASE már az 1945 nyári bajnokságban szerepelt, majd 1947 nyarán egyesült a MÁV Bocskaival MÁV KASE néven. Azután újabb fúzió a Debreceni MTE-vel D, SzMTE néven. Ebből alakult meg 1950. 02.17-én a Debreceni Honvéd. (és nem DSE, ahogy Te írod) Nagyon áttételesen a régi KASE lehet a most szinrelépő csapat jogelődje. A KASE egyébként csak fél évig szerepel ezen a néven, 1951-től már D. Petőfi.

ad 14./ Mindenképpen. A csapat alapneve SE, 1948/49 végén már ESE, ami tulajdonképpen EPOSz SE, de több csapat ezt a rövidítést használta – ameddig hagyták.

ad 15./ A Salgóbányai Tárna II. csapata volt. Egyébként az Északnyugat-Magyarországi LASz alacsonyabb osztályai elég zavarosak, hiányosak. Balassagyarmat és környéke, a Heves megyei csapatok teljesen hiányoznak. Itt csak esetleg egy salgótarjáni, vagy balassagyarmati levéltárban meglelhető ÉNyLASz éves jelentés segítene.

ad 16./ A Rakamaz SE ebben az évben is az ÉLASz II. osztályának Keleti csoportjában szerepelt SE néven. A Te általad említett SC tévesen jelet meg az ÉKLASz-nál, úgy emlékszem ezt legutóbb tisztáztuk. Utóbbit légy szíves törölni, a megjegyzéssel együtt.

ad 17./ Ezen én is elgondolkoztam, de kétcsoportosra bővítették az I. osztályt, úgy látszik, volt még hely. Közrejátszhatott az is, hogy Vasmegyer előtt három tartalékcsapat végzett, azok pedig nem kerülhettek feljebb.

ad 18./ Keveredés történt a táblázatokban. A Szegedi B-csoport leadott őszi tabellája valójában az 1950. őszi végeredmény. A helyes táblázat:
Szegedi „B” csoport
(Népsport 1950. 07. 21.)

1. Szegedi Honvéd SE II 67:19 41
----------------------------------------------------------
2. Szegedi FDTC [*1] 75:28 38
3. Szőregi EPOSz II [*2] 66:26 28
4. Szegedi KaSE 46:29 28
5. Szegedi Egyetemi Dolgozók AC (ú) 55:47 26
0. Móravárosi ÉDOSz II [*3]
0. Szegedi József A. Pedagógiai Főiskola
0. Szegedi Postás II
0. Újszentiváni EPOSz [*4]
0. Dorozsmai KMTE II
-----------------------------------------
0. Deszki EPOSz [*5]
0. Szegedi SzMTE IV
[*1] volt Szeged-Felsővárosi IE, új neve Szeged-Felsővárosi DISz
[*2] volt Szőregi Rákóczi II, új neve Szőregi Rákóczi DISz II
[*3] új neve Szegedi ÉDOSz II
[*4] új neve Újszentiváni DISz
[*5] új neve Deszki DISz

A csoportelső feljutott a DLASz I. osztályába, az utolsó két csapat kiesett.

Ugyanakkor az A-csoportnál törlendő az utolsó sor:
Deszki EPOSz visszalépett

ad 19./ Jogos az észrevétel, majd továbbítom a Népsport szerkesztőségébe. Sajnos, nekem sem tünt fel. A helyes csapatnév ÉDOSz Lendület III.
A megjegyzés pedig így érthetőbb:
[*4] volt Óbudai Dohánygyár, majd Óbudai Lendület. 1950. 01.26. Dohánygyári Lendület + Óbudai Lendület + Beváltó Lendület + Központi Lendület fúziója Bp. Lendület SE néven, majd új neve ÉDOSz Lendület

ad 20./ Igen. 1947/48 évben a Rákosi Vasutas a II. osztályban szerepelt, nyáron beolvadt a MÁV Igazgatóságba. 1948/49-ben sehol nem találom a csapatot, pedig valamennyi táblázat a birtokomban van. 1949/50-ben a III. osztályban a többi újonc csapattal együtt a III. osztályban kapcsolódik be a BLASz bajnokságokba. Ezek szerint 1 éves szünet után újjáalakult. Leaz 1950 őszén is, de már a II. osztályban.

ad 21./ Igazad van. Az SE még 1949 tavaszán változott SzIT-re, és a BÓNI már a SzIT-be olvadt be az 1948/49. bajnokság után. Ezért javítandó az 1948/49. ÉKLASz I. osztály megjegyzései között a [*2]-t így:
[*2] beolvad a Nyírbátori SzIT-be, annak II. csapataként indul

Az 1949/50. évnél pedig az NB III Debrecen-Nyíregyházi csoportnál a megjegyzések között ez a helyes:
[*5] volt Nyírbátori SE, új neve Nyírbátori ÉDOSz
az ÉKLASz I. osztálynál ugyancsak a megjegyzéseknél a változás:
[*8] volt Nyírbátori BÓNI, mely beolvadt a Nyírbátori SzIT-be, új neve Nyírbátori ÉDOSz II, a II. osztályba került

Van néhány egyéb hiba is ennél az évnél, ha lesz időd, légy szíves javítsd ki.

01./ NB II Nyugati csoport utolsó megjegyzése: [*11] volt Soproni FAC, 1950. 08.09. fúzió a Soproni Selyemiparral
Soproni Dolgozók Sport Egylete néven

02./ NB II Középcsoport megjegyzései között: [*3] volt Erzsébeti MTK, új neve Pesterzsébeti Vasas

03. / NB II Keleti csoport megjegyzései között:
[*2] új neve Ózdi Vasas
[*4] volt Perecesi TK, új neve Perecesi Tárna
[*6] volt Sátoraljaújhelyi TK, új neve ismét Sátoraljaújhelyi TK
A sorszámokat a Sajószentpéteri Tárnától lefele eggyel növelni kell.

04. / NB II Déli csoportban helyesen:
9. Szolnoki Szakmaközi MTE [*4]
a megjegyzéseknél: [*4] volt Szolnoki MTE

05./ NB III Győr-Szombathelyi csoportban kisebb változások:
7. Ajkai Dolgozók SE [*4]
9. Mosonmagyaróvári Hubertus SE [*6]
10. Veszprémi Dolgozók SE [*7]
14. Mosoni Kühne SE [*11]
A megjegyzéseknél:
[*6] új neve Mosonmagyaróvári Vasas Hubertus
[*11] új neve Mosoni Vasas Kühne
A megjegyzések sorszámai itt is változnak.

06./ NB III Pestvidék-Székesfehérvári csoport: két megjegyzés bővül
[*6] volt Siófoki SE, új neve Siófoki Építők
[*13] volt Esztergomi MVSE, új neve Esztergomi DSE

07./ BLASz I. osztály, 1. csoport megjegyzései között kiegészítés:
[*6] volt Rákospalotai Egyetértés AC, új neve Belsped

08./ BLASz I. osztály, 4. csoport megjegyzései között kiegészítés:
[*1] a „33” FC egyesült a Ganz-villannyal, új neve Vasas Ganzvillany

09./ BLASz II. osztály, I. csoport kiegészítés a neveknél:
1. MÁVAUT [*1]
14. Szikra Nyomda SE
a megjegyzéseknél: [*1] új neve Előre MÁVAUT
[*3] volt Viszhang, fúzió a Pesti Vasutassal Pesti Vasutas SK néven
[*6] a „33” FC egyesült a Ganz-villannyal, volt Ganz-villany, új neve Vasas Ganzvillany II
Sajnos, a sorszámok itt is változnak…

10./ BLASz II. osztály, 2. csoport megjegyzéseinél: [*5] volt Ganzkertváros, új neve Ganzkapcsoló (Nem tévedés!)

Rövidesen megy az 1950 ősz, nem irigyellek.

üdv

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.01.12, 23:59 

gaborpapi-nak:
1949/50:
1. Nyugati LASz II. osztály, Komáromi csoport: Győri Fonó SE (megjegyzés: Győri Gyapjúszővő néven rajtolt, a bajnokság után fúzió több textilipari egyesülettel Győri Vörös Fonal néven). Győri Vörös Fonál már az NB III-ban szerepelt 49/50-ben, két csoportban nem lehetet egyszerre. Ráadásul, ha egyesültek Vörös Fonál néven, miért Fonó SE néven szerepeltek? Ugyanebben a csoportban a Győri Állami Fonódához, az van írva, hogy: a Győri alapfokú bajnokság csoportgyőzteseként indulhatott Győri Magyar Textil néven, a bajnokság után fúzió több textilipari egyesülettel Győri Vörös Fonal néven.

2. Nyugati LASz II. osztály, Komáromi csoport: Győrszentiváni SzIT SE II (volt Győrszentiváni SE "A", új neve Győrszentiváni DISz). Az „A” és „B” nem első és második csapat volt?

3. Nyugati LASz II. osztály, Mosoni csoport: Mosonszentmiklósi EPOSz (megjegyzés: volt Mosonszentmiklósi SE, új neve Mosonszentmiklósi DISz). Előző évhez ezt írtad: Mosonszentmiklósi ESE (új neve Mosonszentmiklósi SE). Valamelyik nem jó!

4. Nyugati LASz II. osztály, Soproni csoport: Agyagosszergény 26 14 2 10 32 pont és Soproni Pamutipar II. 26 8 3 15 16 pont. Nem jók a számok!

5. Nyugat-dunántúli LASz, II. osztály, Zalaegerszegi csoport: Zalaegerszegi Postás. Előző évben az NBIII-ban: egyesül a Zalaegerszegi VSE-vel Zalaegerszegi MTE név alatt. Egyesült és utána szétvált?

6. Délnyugat-Magyarországi LASz, II. osztály, Dombóvári csoport: több csapat mellé nincs helyezés írva, de az sincs hogy visszaléptek. Mi lett velük? Elküldenéd mégegyszer a táblázatot, mert elfelejtettem bemásolni forrásként és már töröltem az eredetit.

7. Pestvidéki LASz, II. osztály, Érdi csoport: Érdi DISz (volt Érdi SzIT SE) Előző évben: Érdi MTE (volt Érdi Vasutas SC, új neve Érdi SzIT SE). Melyik évben volt akkor SzIT?

8. Pestvidéki LASz, II. osztály, Érdi csoport: Cinkota. Hogy került ide Cinkota? Cinkota Északnyugat-Pesti település volt, Érd környéke pedig Dél-Budai környék. Cinkota előző évben a Vácvidéki csoportban volt, de ott nem volt jelezve, hogy átkerül máshová. A III. osztályban is van Cinkota, második csapat?

9. Pestvidéki LASz, II. osztály, Alsódunai csoport: Üllő és Pestvidéki LASz, III. osztály, Dabasi csoport: Üllői SzSE. Melyik lehet az Üllői IDSÖK utóda?

10. Pestvidéki LASz, III. osztály, Dorogi csoport: Nyergesújfalusi Eternit (valószínűleg beolvadt a Magyar Viscosa (Nyergesújfalu)-ba). Azt írod, hogy az első három helyezett feljutott az alszövetségi II. osztályba (az Eternit 2.). Ha beolvadt, hogy jutott fel? Ez az Eternit az előző évben Nyergesújfalui Vasbeton?

11. Pestvidéki LASz, III. osztály, Érdi csoport: Tárnok, Érdliget, Bia. Második csapatok?

12. Pestvidéki LASz, III. osztály, Vácvidéki csoport: Alsógöd. Második csapat?

13. Kelet-Magyarországi LASz, II. osztály, Hajdúdorogi csoport: Debreceni Pénzügyi SE (új neve Debreceni KaSE). 1948-ban a Debreceni MÁV KaSE egyesült a Debreceni MTE-vel, Debreceni DSE néven. Van hozzájuk közük?

14. Kelet-Magyarországi LASz, II. osztály, Püspökladányi csoport: Kunmadarasi EPOSz. Van valami közük az előző évben az NBIII-ban visszalépett Kunmadaras SE-hez?

15. Északnyugat-Magyarországi LASz, II. osztály, Kossuth csoport: Salgó II. Melyik csapat másodikja?

16. Északkelet-Magyarországi LASz, II. osztály, Kisvasúti csoport: Rakamazi SC. Előző évben Rakamazi SE. SC vagy SE?

17. Északkelet-Magyarországi LASz, II. osztály, Záhonyi A-csoport: Vasmegyeri KSE. Visszalépett és feljutott? Ilyet még nem hallottam! A szabolcsi sportvezetők nagyot alkothattak!

18. Dél-Magyarországi LASz, II. osztály, Szegedi A- és B-csoportjában is van Tápéi EPOSz. Hol voltak valójában?

19. Budapesti LASz III. osztály, 7. csoport: Óbudai Dohánygyár (1950. 01.26. Dohánygyári Lendület + Óbudai Lendület + Beváltó Lendület + Központi Lendület fúziója Bp. Lendület SE néven, majd új neve ÉDOSz Lendület) . Ha idény közben egyesültek, nem a fúziós egyesület nevét kellene viselnie?

20. Budapesti LASz III. osztály, 8. csoport: Rákosi Vasutas. 47/48-ban az írtad, hogy beolvadtak a MÁV Igazgatóság SE-be. Újjáalakultak?

21. A javítások között szerepelt, hogy (NB III. Debrecen-Nyíregyháza), hogy 49/50-hez a Nyírbátori SzIT-hez be kell írni, hogy a Nyírbátori SE és a Bóni egyesüléséből jött létre. Igen, de már az előző évben is SzIT-nek hívták. Szerintem ezt az előző évhez kellene írni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.01.11, 19:45 
Site Admin

viewtopic.php?f=17&t=77

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.01.11, 19:29 

Valaki le tudná írni a kezdetektől, hogy milyen beosztása volt a bajnokságoknak? NBI-től a megyei osztályokig? Főleg békés megyében?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.01.06, 22:34 

Sziasztok!

Kérdés: Mi lett a Diósgyőri Lombik ( Papírgyár ) illetve a Diósgyőri Bányász sorsa ?

Üdv. raps

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 233 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]