ad 1./ Dehogy írták el, augusztus 29-e kivételével (ahol Tárna szerepel) végig SzSE néven fut. Miért nem lett Tárna? Az lett volna a logikus. A helyes név Komlói SzSE.
ad 2./ Ez az időszak volt a központi városi egyesületek felbomlásának ideje. Szombathelyen, Kaposvárott, Szolnokon stb. hasonló esetek történtek. Jól tudod, hogy 1948.08.21-án a Szfv. AK + Szfv. TC + Szfv. Bőrgyár + Vadásztölténygyár Fehérvári Dolgozók SE néven egyesült, majd az egyesület neve 1949. 10.28-án Magasépítő FDSE-re változott. 1950.07.28. Felvette a Szfv. MÉMOSz nevet, majd néhány nap (!) múlva, 08.10-től már Székesfehérvári Építők SE (!) szerepel a Népsportban. Jóval a SzOT 1951. január 29-i határozata előtt! Ezt követően természetesen Építők SK lett. Ebből azt következtetem, hogy a központi egyesület átvétele a Magasépítő NV által nem járt látványosan a régi egyesület felbomlásával, de nyilván szabad utat kaptak a fúzióban egykor résztvevő egyesületek önálló csapatok szervezésére. A Székesfehérvári Vadásztölténygyár meg is jelent az 1949/50 évi Közép-Dunántúli LASz II. osztályú bajnokságának Székesfehérvári csoportjában.
ad 3./ Bocsánat, hogy a felségterületedre tévedtem. Mindenben igazad van. A Berettyóújfalusi csapat az őszi bajnokság első napjától Határőr SE, a Fehérgyarmat az első négy fordulóban még SzDSE, majd szeptember 26-tól ÁGSE, 1951-ben már ÁGSK.
ad 4./ Sajnos, nem találom a forrást, de a klubnyilvántartásomban szerepel a tény. Egyelőre töröld az átköltözést, ha időm engedi utánajárok a dolognak. Tehát a Kecskeméti Dózsa újonc a Bács-Kiskunmegyei bajnokságban, a Szegedi Dózsa pedig mint kiesett (k) szerepel a Csongrádmegyei bajnokságban az 1951. évben.
ad 5./ Most sem tudok mást mondani, mint régebben. Először a Pénzügyőrök SE névvel 1950. április 14-én találkoztam a BLASz I. osztály 2. csoportjában, az addig ott szereplő Külső-Ferencvárosi MTK helyén. Első mérkőzését a Gyáli úton játszotta (ahol előtte a KFMTK is). Április 21-én már a Pasaréti úton rendezi mérkőzését, ahol a PDSE is , mégpedig a PDSE-mérkőzés előtt 2 órával. Tehát ekkor van egy PDSE és egy Pénzügyőrök SE. Igy indulnak neki az 1950 őszi bajnokságnak egészen október 27-ig. Ekkor már az NB III Lénárt-csoportjában a PDSE helyén a Pénzügyőri SE található. Nyilván a PDSE és a Pénzügyörök SE fúzionált, így került a magasabb osztályba a Pénzügyőrök SE. (Ne várj tőlem precizitást a nevet illetően, mert hol Pénzügyőri SE-nek, hol Pénzügyőrségnek, hol Pénzügyőröknek írja a Népsport.) Mivel a Pénzügyőrök a PDSE helyén játszott, bátran írhatjuk: volt PDSE. ad 6./ Az 1949/50-es bajnokságban a csapat Szemeretelepi SzTE néven zárta az évet a BLASz I. osztályban. A MASzOVLET a II. osztályban végzett. 1950.08.24-én fúzionált egymással a két csapat az alacsonyabb osztályú MASzOVLET nevén. Tehát nem beolvadásról, hanem fúzióról beszélhetünk, melynek végén nem születik új név, hanem az új csapat megőrzi az egyik volt csapat nevét. Mivel itt osztályváltásról van szó, azt akartam jelezni, hogy a Szemeretelepi SzTE helyén indult. (Valószínüleg nem sikerült). Ha jobbnak látod, a megjegyzést nyugodtan átírhatod.
ad 7./ A Népsport az 1951 évi Budapest-bajnokság I. osztály 2. csoportjáról 2 végső tabellát közölt. Az egyik a november 9-i, a másik a december 20-i számban – szöveges értékelés kiséretében – jelent meg. Én mindig a későbbit szoktam figyelembe venni, mert az az esetleges módosításokat is tartalmazza. Most nem kellett volna. 1951-ben a bajnoki küzdelmeket a csapat XXII. ker. Nőiruhaipari SE néven fejezte be, az első táblázatban is így szerepel. Aztán az együttes – kerületen belül – gazdát cserélt, és lett Budafoki (és nem Budatétényi) Zománc, még a második tabella megjelenése előtt. Itt pedig már az új név szerepel. Törlendő: új neve Budatétényi Zománc.
ad 8./ Az 1949/50. évnél a javítás: új neve Délbudai MÉMOSz (a Dél-budai Tégla helyett). Az 1950. őszi marad.
ad 9./ Az 1949/50. évben az NB III Lénárt-csoportjában Kelenvölgyi PaSeNV BLC néven játszott, a BLASz II. osztály 3. csoportjában indult Standard-dal cserélt. (Azonos kerületben lévő csapatokról van szó.). A Standardból lesz később Vasas Standard, majd Vasas Beloiannisz. A kelenföldi csapat Pamut és Selyem néven lelhető meg.
ad 10./ Számoljunk. Az I. csapat NB I-es, a II. csapat a Tartalékbajnokságban játszik, a III. a NyLASz I. osztályában, akkor ez a Győri Vasas IV.
ad 11./ A Győri csoportból töröld, légy szíves.
ad 12./ A Győri csoportból töröld, légy szíves.
ad 13./ A Veszprém megyei Tartalékbajnokságban indult.
ad 14./ Őszintén? Nem tudom. Ezt a táblázatot a Fejérmegyei Néplap 1950. 12. 10-i számából vettem. Valószínüleg nem játszották le, s ha lejátszották, akkor a Gánt azon a mérkőzésen nem szerzett pontot. Egyébként feljebb került volna a tabellán, és nem maradt volna le a megyei I. osztályról. Van egy Nagy Zoltán nevű barátom Almádiból, ő irta meg B.almádi futballtörténelmét, abban sem szerepel ez a mérkőzés.
ad 15./ Elírás, helyesen 8 pont.
ad 16./ Vissza kell menni az 1949/50-es évhez. Pestvidéki LASz II. osztály, Vácvidéki csoport. 7. Alagi SC [*4] Alag 1950 elején beolvadt Dunakeszibe, új neve Dunakeszi ÉDOSz. 8. Dunakeszi SE [*5] Lábjegyzet nincs, a [*5] mindkét helyen törlendő. 1950 ősznél: 1. Dunakeszi ÉDOSz [*1] [*1] volt Alagi SC, új neve Dunakeszi Kinizsi, a Pest megyei bajnokság Északi csoportjába került. 5. Dunakeszi SE [*5] [*5] beolvadt a Dunakeszi ÉDOSZ-ba, melynek új neve Dunakeszi Kinizsi Így már jó lesz, az Alagi SC sem szünt meg, csak új nevet kapott.
ad 17./ Én nem találtam az I. osztályban Kisterenyei Tárnát, helyette van Kisteleki Tárna.
ad 18./ Lásd ad 2./-t is! 1948.07.01. Szolnoki Papírgyár + Szolnoki Cukorgyár fúziója Szolnoki MTE néven; 1949. 06.30. Szolnoki MTE-ből Szolnoki Szakmaközi MTE lesz. 1950 őszén ebben a városban is felbomlik az erőszakkal létrehozott központi egyesület. A tartalékcsapatok már egy-egy gyárhoz kötődnek, de az első csapat még SzSzMTE néven fut. 1951.03.hó Az NB II-ben szereplő Szolnoki Szakmaközi MTE a nevét Szolnoki Papírgyári Szikrára (később csak Szikrára) változtatja, a KÖLASz I-ben játszó SzSzMTE II-re épül a frissen alakult Szolnoki Petőfi; a KöLASz II. 1. csoportjában található Szolnoki SzMTE (Papírgyár) az NB II-be került; a KöLASz II. 3. csoportjában lévő Szolnoki SzMTE III (Cukorgyár) 1951-ben Szolnok városi bajnokságában játszott. A kérdésre a válasz: legyen. Mindenkinek áttekinthetőbb lesz.
ad 19./ Igen ez a 2. csapat és Pest megye Nagykátai járási bajnokságába került.
ad 20./ Helyesen. [*3] új neve Kecskeméti Kinizsi II, a Bács-Kiskun megyei Kecskeméti városi bajnokságba került
ad 21./ Két önálló egyesület. Szegeden abban az időben két közlekedési vállalat működött. A nagyobb múlttal rendelkező az 1885-ben Szegedi Közúti Vaspálya Rt néven alapított városi villamosüzem, a másik az 1926-ban indított Szegedi Gazdasági Vasút, mely inkább a városon kívüli tanyákat, falvakat kapcsolta Szegedhez. 1950-ben az előbbi Szegedi Kisvasút néven szolgálta a közlekedést megszünéséig, 1975. augusztus 31-ig. A villamosközlekedést lebonyolító vállalat 1950. áprilisában kapta a Szegedi Villamos Vsút Vállalat nevet. A Kisvasút futballcsapata már az 1947/48-as DLASz II. osztályában szerepelt, majd 1949 nyarán lett belőle Szegedi Előre. Egy éves szünet után a Kisvasút élve az Alsóvárosi TE gazdasági ellehetetlenülésével, átvette annak csapatát, és 1950 őszén – a Szegedi Előre mellett – megjelent a DLASz I. osztályában, az ATE helyén. Újbóli szereplése tiszavirágéletű volt, már a decemberben kiírt osztályozón Szegedi Építők néven maradt alul a Mindszenti DISz-szel szemben.
ad 22./ Miért kevertem a két megyét, most már ismételten? A Kecskeméti Gépgyár Bács-Kiskun megye Kecskeméti városi bajnokságába került. (Hamarosan találkozol vele.
ad 23./ A főiskolai és egyetemi csapatokkal – ahogy tapasztaltam – meglehetősen mostohán bánt az állami sportvezetés. Budapesten, Pécsett és Szegeden is év közben kellett abbahagyni a működésüket több izben is. Az tény, hogy 1950 tavaszán főiskolás szegedi csapat az I. osztályban nem szerepelt. Annak ellenére, hogy én már megéltem néhány újjáalakulást, elfogadom az alábbi megjegyzéseket. 1949/50. az őszi idény után visszalépett (Emiatt esett ki az I. osztályból) 1950. ősz már új néven produkálta előző évi teljesítményét, visszalépett (hogy mikor, azt a DLASz Hivatalos Közönye nem közölte.
ad 24./ a helyes lábjegyzet: [*9] új neve Mezőhegyesi 57. major, Békés megye Mezőkovácsházi járási bajnokságba került (Mezőhegyesi ÁGSK II-vel nem találkoztam.)
ad 25./ A Megyei Tartalékbajnokságba.
ad 26./ Soha. Már 1950 őszén az 1. fordulóban FSz SE néven játszott. Lehet, hogy a nyári holtidényben az EPOSz megszünésével autómatikusan DISz lett, de erre semmi bizonyíték. Maradjunk abban, hogy 1949/50-hez ezt írjuk: (új neve Vajai FSz SE).
ad 27./ A táblázatban 9 csapat szerepel, mindegyik 8-8 mérkőzésszámmal. Ez kizárja, hogy esetleg visszalépett csapat elleni eredmény is benn lenne a táblázatban. Inkább az valószínű, hogy sok volt az elmaradt mérkőzés, melyet 0:0-s gólaránnyal igazoltak az egyik csapat javára. A 9. Békési SzMSE III-hoz teljes nyugalommal beírhatjuk a lábjegyzetbe: visszalépett. Mivel a táblázat a helyi lapban meglehetősen későn jelent meg (Viharsarok Népe 1951. 01. 05.), valószínüleg a DKLASz-ban eddigre végeztek a mérkőzések igazolásával.
ad 28./ Legyen 2 pont levonás, bár nincs birtokomban az eredeti táblázat. Annyiszor javasoltad a pontlevonást, legyen egyszer Neked is kedvedre.
ad +1./ Nem sokat. Az Orsz. Széchényi Könyvtárban ( Széchényi 2 db „é”-vel, mert Széchényi Ferenc így irta a nevét) találtam: 125 éves a Gyulai SE c. könyvet (jelzés: MB 149.691), de ebben erre nem tértek ki. Most nem tudom, hogy a 125 évet honnan számították, hiszen a Gyulai TE 1899. 04. 30-án, a Gyulai AC 1913. 11. 01-én alakult. Ebben van az is, hogy a két egyesület 1948. 08. 07-én egyesült Gyulai SE néven. Próbáltam politikai beállítottságuk alapján különbséget tenni a két csapat között, de a II. vh. előtt egyik sem volt „üldözött”, az 1943/44-es bajnokságot is mindketten végigjátszották. Egyébként, mikori ez a Gyulai Hírlap? Az én nyilvántartásomban nem szerepel.
Most pedig néhány javítási kérésem, melynek szükségességére később jöttem rá.
01. 1948/49. NB II. Keleti csoport. [*8] volt Mátészalkai TKVSE felbomlott Mátészalkai DTK-ra és Mátészalkai VSK-ra 02. u.o. NB III Szolnok-Békéscsabai csoport [*8] volt Nagykőrösi MTE 12. Mezőtúri Munkás AFC [*11], [*11] létrejött a Mezőtúri AFC + Mezőtúri MaDISz fúziójából, új neve Mezőtúri SzSE 03. u.o. NB III Szeged-Kiskunhalasi csoport [*13] fúzió a Kiskunhalasi Schneider TE-vel Kiskunhalasi ÉDOSz néven 04. u.o. NB III Bíró-csoport 2. Kerámia SE 05. u.o. NyLASz II. osztály, Győri „A” csoport [*7] létrejött a Győrszentiváni MaDISz és a Győrszentiváni Petőfi fúziójából, új neve Győrszentiváni SzIT SE u.o. NyLASz II. osztály, Győri „B” csoport [*1] létrejött a Győrszentiváni MaDISz és a Győrszentiváni Petőfi fúziójából, új neve Győrszentiváni SzIT SE 06. u.o. Ny-Dunántúli LASz II. osztály, Szombathelyi csoport [*7] új neve Szombathelyi Népbolt SE, további szereplése nem ismert 07. u.o. DNyLASz I. osztály 10. Tolnai DSE [*8] [*8] volt Tolnai Ifjúsági SE , új neve Tolnai ISE (Itt sajnos, a többi sorszám 1-gyel nő) 08. u.o. DNyLASz Tolnai Alosztály II. oszt. [*4] volt Tolnai Ifjúsági SE II, új neve Tolnai ISE II 09. u.o. Pestvidéki LASz I. osztály 11. Szentendrei Papírgyár [*6] [*6] volt Szentendrei BSE 010. u.o. Pestvidéki LASz II. osztály Dorogvidéki csoport 1. Annavölgyi BSE [*1] [*1] új neve Annavölgyi Tárna 011. u.o. Pestvidéki LASz II. osztály Érdvidéki csoport. [*5] létrejött a Budaörsi MaDISz és Budaörsi BSE fúziójából 012. u.o. Pestvidéki LASz II. osztály Vácvidéki csoport. [*7] volt Sződligeti EPOSz Barátság 013. u.o. Pestvidéki LASz II. osztály Vecsési csoport 3. Szigetszentmiklósi Kossuth EPOSz 10. Vecsési MTK II [*4] [*4] új neve Vecsési SzMTK II 014. u.o. Középmagyarországi LASz I. osztály 6. Jászapáti MTE (nincs [*4] alul sincs [*4] 015. u.o. Északi LASz II. osztály Keleti csoport 9. Szikszói EPOSz [*7] 11. Abaújszántói EPOSz [*8] [*7] volt Szikszói TE, új neve Szikszói MTE [*8] volt Abaújszántói MaDISz (itt a sorszámok nem voltak jók) 016. u.o. ÉKLASz I. osztály [*2] beolvad a Nyírbátori SzIT-be, annak II. csapataként indul 017. u.o. ÉKLASz II. osztály Mátészalkai csoport 0. Nyírmadai Ifjúsági SE II (ú) [*1] 0. Nyírbogáti FSz EPOSz SE (ú) [*2] 0. Fehérgyarmati DSE II (ú) [*3] 0. Nyírbátori SE II [*4] 0. Piricsei TSE [*5] [*1] új neve Nyírmadai ÁGDSE II [*2] új neve Nyirbogáti FSz SE [*3] új neve Fehérgyarmati SzSE II [*4] fúzió a Nyírbátori Bóni SE-vel Nyírbátori SzIT néven, ez a csapat Nyírbátori SzIT III néven indul a következő évben [*5] visszalépett, megszünt (itt is a sorszámokkal volt a baj 018. u.o. KLASz II. osztály Püspökladányi csoport. 9. Kabai EPOSz SE II (ú) [*5] [*5] a tavaszi idény előtt visszalépett 019. u.o. DLASz I. osztály [*9] volt Szegedi Egyetemi AC, új neve Szegedi Főiskolai DISz 020. u.o. DLASz II. osztály Szeged A-csoport [*2] volt Szeged-Alsóközponti Kinizsi, új neve Szeged-Alsóközponti EPOSz [*3] beolvadt a Móravárosi ÉDOSz-ba 021. u.o. DLASz II. osztály Szeged B-csoport 4. Szegedi Felsővárosi IE [*4] [*4] új neve Szeged-Felsővárosi DTC 022. u.o. DKöLASz II. osztály Bácsalmási csoport. [*6] új neve Tompai SzSE II 023. u.o. DKöLASz II. osztály Bajai csoport. 10. Csátaljai MTE
Lehet, hogy fentiek közül többet már őnállóan kijavítottál, de nálam még befejezettlenként szerepeltek.
Hamarosan megy az 1951 évi levélbomba!
üdv
|