fgymat-nak
ad 1./ a helyes gólarány 37:48 ad 2./ Nem tudok érdemben hozzászólni. Az 50-es évek elejétől a Népsport legtöbb száma két, alig eltérő változatban került terjesztésre. Az egyik volt a késő esti kiadás, mely a főváros főbb pontjain este 10 után már kapható volt. (Gyakran utaztam át Budáról az EMKE-hez a friss lapért.) Ezt terjesztették vidéken, ebben voltak – többek között – a megyei bajnoki eredmények, továbbá a vidéket érintő cikkek, beszámolók. A másik változat másnap reggel ½ 5 óra tájban került az újságos standokra, ebben viszont a megyei bajnoki eredmények helyett s Budapest-bajnokság eredményei szerepeltek. A II. osztályú táblázatoknál forrásként megjelölt dátumok kizárólag a budapesti kiadásokra vonatkozhatnak, mivel azokon a napokon az én (vidéki) példányaimban semmiféle táblázatok nincsenek. Ha a Te általad közölt táblázat 1953.01.13. után keletkezett, akkor mindenképpen az a helyes. Ha viszont Te egy korábbi táblázatból merítettél, akkor – az esetleges módosítások miatt – az enyém a mérvadó. Mindenesetre, nézd meg, melyik számban van benn az ominózus tabelle. Egyébként a pesti kiadást az különbözteti meg a vidékitől, hogy a fejléc legalsó sorában, ahol a dátum, az ár és a sorszám van, az eladási ár mindkét oldalán egy-egy ötágú csillag van (hát mi lehetne más?) ad 3./ Vissza kell menni egészen 1947/48-ig. Itt a BLASz III. 4. csoportjában szerepelt a Kelenföldi Elektromos, mely a következő évben fúzionált az Elektromos Művek SE-vel, és annak II. csapataként már a BLASz II. 3. csoportjában játszott. Mint 2. helyezett, feljutott a BLASz I-be, 7. lett. 1950. őszén sem esett volna ki az eredményei alapján, de mint II. csapat, nem volt helye az 1951. évi Bp-bajnokság I. osztályában. Talán későn vált ismét önállóvá, talán táblázat-módosítás miatt kieső helyre szorult, nem tudom. De biztos, hogy az egykori Kelenföldi Elektromos jogutódja. Ismerem a pályája helyét, a vele egy csoportban levő csapatok telephelyeinek közelsége is bizonyítja, hogy nem a Latorca-utcai Elektromos tartalékcsapatáról van szó. ad 4./ Nagyon valószínű, hogy elírás. Legyen 1952-ben és 1953-ban is Bácsalmási Petőfi. Ezek miatt nincs [*1] és nincs hozzátartozó megjegyzés. ad 5./ Godisa a Sásdi járásban szerepelt, a Siklósi-ból törlendő. (Egyébként a községet összevonták 1977. április 1-én Felsőmindszenttel Mindszentgodisa néven.) ad 6./ A Pécsi-Nyugati járásban. ad 7./ Nincs megjegyzés, az 1951-es évről átvett sor – hibásan. ad 8./ A 4. helyezett: Gyulai Építők II ad 9./ A Gyulai járásban marad Doboz, a másokból törlendő (megjegyzéssel együtt) ad 10./ Én is megtaláltam Kasuba István hivatkozását, természetesen az a hivatalos és helyes.:
Orosházi járás (Kasuba István - Csorvás sporttörténete)
1. Csorvási Traktor [*1] 2. Tótkomlósi SK II. 3. Csanádapáca 4. Nagyszénási ÁGSK [*2] 5. Orosházi Petőfi 6. Gerendás 7. Pusztaföldvár 8. Orosházi Honvéd 9. Orosházi Építők II. 10. Gádoros 11. Orosházi Vörös Meteor 12. Kiscsákó [*1] volt Csorvási KSK [*2] volt Nagyszénási ÁGSK ad 11./ a tabella így helyes: 3. Mezőkeresztesi MASzOLAJ Bányász [*3] [*3] volt Mezőkeresztesi Szikra. Nem hiszem, hogy ki kellene térni a Mezőkeresztesi Bányász névre, az valószínűleg átmeneti pongyolaság volt az újságírók részéről. ad 12./ A Népsport 1952.10.31-i, nálam lévő példánya tisztán, minden kétséget kizáróan az általam közölt gólarányokat tartalmazza. Az adott és kapott gólokat is összeadtam, 747:747 lett, tehát ez a helyes. A Te verziód szeint 738:756 lenne. ad 13./ A táblázat nem tartalmazza a versenyen kívül indult Diósgyőri Vasas II elleni mérkőzések eredményeit, mivel azok az osztályozóba kerülést, illetve a kiesést nem befolyásolta. A forrás helye hibás, valószínüleg az Északmagyarország egyik száma közölte. ad 14./ Ha akarod, beviheted, de az előbbi közlési forma volt az általánosan elfogadott más megyékben is. ad 15./ Igy igaz. 1951 január 29. után minden sportkőr valahol (vagy elöl, vagy hátul) kötelezően viselte a szakszervezeti egyesület nevét. ad 16./ Találkoztam raps beadásával, örültem neki. Akkor a Miskolc város bajnokságából töröld ezt a csapatot. Egyébként teljes neve. D.Vasas Vörös Csillag Gépgyár ad 17./ Talán az MLSz-nek 1902-ben hozott azon döntése, hogy pontegyenlőség esetén a több adott gól dönt (és nem a gólarány) zavart meg engem. Alaposabban átolvasva ezta kitételt, kiderült, hogy ez csak az 1. helyért folyó összevetésre vonatkozik. Az is lehet, hogy erre az időre már rég vissazvonták ezt a kiegészítést. A helyes sorrend: 3. BTC, 4. MAC. ad 18./ A Rigler SC 1913. februárjáig az V. osztályban játszott – elég mérsékelten. Ekkor az addig a III. osztályban szereplő Ferencvárosi Labdarúgó Ifjak SE beolvadt a Rigler SC-be, ezáltal átadva helyét az utóbbinak, aki a bajnokság hátralévő részét itt játszotta le. (Az V. osztály küzdelmeitől egyidejűleg visszalépett.) ad 19./ Meglepetéssel szolgáltál. Amit idéztél, megtaláltam. Ugyanakkor ezzel szemben áll a Földessy-könyv 568. oldalán lévő sor. 1913-14. A „legjobb vidéki csapat”címért folyó mérkőzések a háborús állapotok miatt abbamaradtak. Ugyanebben a könyvben, az 546. oldalon: Sajnos, a sok alosztály és a résztvevők nagy száma kissé kitolta a bajnoki mérkőzések befejezésének az idejét, úgyhogy a „legjobb vidéki csapat „ címért folyó küzdelem augusztusra maradt, amikor azt a kitört világháború véglegesen lehetetlenné tette. (mármint lejátszani) A Kilenc klub krónikája c. könyv Tatabányával foglalkozó fejezete többek között kitér erre az évre: „A szarajevói merénylet…..nyomán támadt zavar meggátolta a Pécsi AC ellen július 5-re kitűzött, Nyugat-Magyarország bajnoka címéért kiírt mérkőzés megrendezését, majd, mikor egy hónap múlva a monarchia megüzente a háborút – a vidéki bajnoki döntők végleg elmaradtak. Úgy gondolom, hogy a Losonci AFC rövid történetében szereplő mérkőzés semmiképpen nem volt vidékbajnoki, de legkevésbé vidékbajnoki döntő mérkőzés, talán csak egy barátságos. ad 20./ Elfogadom, légy szíves, javítsd: Dégi SK [*2] [*2] volt Dégi ÁMGSK Az 1951. évnél pedig [*6] új neve Dégi SK ad 21./ helyesen a megjegyzés: [*2] új neve Mosoni Vasas ad 22./ pontosítva a megjegyzés: [*1] új neve 1953. szeptemberétől Debreceni Dózsa II Nagy Imre miniszterelnöksége alatt, a reformpolitika egyik megjelenéseként, 1953. júliusában összevonták az ÁVH és BM szervezeteit a belügyminiszter irányítása alatt. Augusztus 27-én pedig megszünt a Bástya SE és a hozzátartozó sportköröket – a Bp. Bástya SK kivételével – a helyi Dózsa sportkörök vetteék át. Mivel az átvétel a bajnokság kellős közepén történt, a volt Bástya csapatok 1953. hátralévő időszakában Dózsa I, vagy Dózsa II néven szerepeltek attól függően, hogy az összevonáskor melyik sportkör állt előbbre a bajnokságban. 1954-ben már az azonos osztályban csak egy Dózsa-csapat szerepelhetett, a volt Bástya sportkörök játékosai teljesen beolvadtak az összevont Dózsa sportkörökbe. ad 23./ Elfogadom. Javítani kell az 1951. évet: [*3] volt Hajdúnánási ÉDOSz után „új neve Hajdúnánási Traktor” törlendő. 1952-nél 7. Hajdúnánás Kinizsi [*2] [*2] új neve Hajdúnánási Traktor [*3] új neve Derecskei Traktor Továbbá a Debreceni járás-2. csoportjában törlendő a Hajdúnánási Kinizsi ad 24./ A Népsport 10.31-i számában is a gólarány 49:76. (Az összes adott és kapott gólok száma így 710:710 Lehet, hogy a Tamás nevű barátodnak olyan programja van, amely a 9-es számjegyeket automatikusan 0-ra kerekíti. (Tudom, pocsék az újság másolása…) ad 25./ Persze, hogy ÁMGSK, hiszen az elmaradt mérkőzéseknél is így szerepel – az újságban ! Nálam miért nem ? Helyesen: 14. Balmazújvárosi ÁMGSK [*4] [*4] új neve Balmazújvárosi Traktor A Balmazújvárosi ÁMGSK – Debreceni Haladás és a Debreceni Vasas – Balmazújvárosi ÁMGSK mérkőzések eredménye nélkül. ad 26./ Helyesen: Soproni Építők [*1] [*1] törölve Úgy jöttem rá, hogy az összes pontszám 112, ami nyolc induló esetén 2 x 7 x 8 = 112, azaz azonos. ad 27./ 1951 végén kiesett a megyei bajnokságból, majd a pétervásári járás eleje helyesen: Pétervásárai járás (Hevesmegyei Népújság 1952.)
1. Pétervásári Honvéd (k) 2. Siroki Vasas - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 0. Parádi Útfenntartó ad 28./ Igazad van. Helyesen: 14. Tatabányai Alukohó Vasas [*3] 24 3 4 17 23:72 10 [*3] új neve Tatabányai Alukohó Szikra ad 29./ Igen, 1953-ban már Tatabánya város I. és II. osztályaként tüntetik fel. ad 30./ A zárójelbe tett számok és a hozzájuk tartozó megjegyzések helyesen: 5. Nemzeti Sport Club [*1] 7 2 1 4 7: 7 5 6. Ferencvárosi Sport Club [*2] 7 1 1 5 6: 5 3 7. Budapesti Testgyakorlók Köre 7 1 1 5 4:15 3 8. Ékszerészek Sport Clubja [*3] 7 – 1 6 0: 7 1 [*1] a küzdelmek alatt visszalépett, a Hungária-serlegért játszott [*2] a küzdelmek alatt visszalépett [*3] a második forduló után visszalépett ad 31./ Helyesen: 7. Palotai Egyetértés Sport Club Van köze. (Rákos)Palotaán az 1910-es években több futballcsapat is alakul: AFC, TK, majd 1912-ben az AC, 1913-ban az Egyetértés SC. Az AFC működéséről nem tudok, de a TK beolvadt az AC-ba. Az Egyetértés az I. világháború alatt és után hol éppen feloszlott, hol újjáalakult. 1945/46. bajnokság után a Rákospalotai AC és a Rákospalotai Egyetértés SC Barátság fúzionált REAC néve. (Lásd ott!) ad 32./ lásd ad 23./ ! ad 33./ Elírás. Helyesen: Droguista Ifjak Egyesülete (A Sport szó nem szerepel benne!, lásd Dr Földessy 507. oldal) ad 34./ Ez is elírás: Helyesen: Fővárosi Ifjak AK
Ezzel kapcsolatos, hogy az 1912/13. és az 1913/14. éveknél tévesen „Klubja” jelent meg, kérlek javítsd „Kőre” szóra. Várom a folytatást.
űdv.
|