magyarfutball.hu

Ferencváros FC - Budai 11 FC 0 : 2 14:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.08.12, 18:57
    Budai „11“—Ferencváros 2:0 (1:0)
    Hiába támadott többet a Ferencváros, a gólhelyzeteket és a gólokat a tervszerűen támadó Budai csinálta. Kovács kapufának lőtt egy 11-est
    Góllövő: Héjjas, Pozsonyi
    Üllői út, 5000 néző. Bíró: Martonossy (Dél)
    Budai „11”: Budai — Szilágyi, Fekete — Magda, Megyeri, Schuster — Rökk, Sztancsik, Héjjas, Lyka I., Pozsonyi.
    Ferencváros: Háda — Polgár, Korányi — Hoffmann, Móré, Lázár — Táncos, Székely, Bán, Toldi, Kovács
    Toldinak kedvez a szerencse Sztancsikkal szemben és a város felől eső kaput választja. A Budai „11” kezd. Az első támadást Táncos vezeti, de Schuster könnyen szereli és máris felnyomul a Budai. A Schuster—Héjjas kettős már a 2. percben kornert harcol ki és a továbbiakban is a formásabban, átogndoltabban játszó budaiak támadnak. A Ferencváros csak a 8. percben veszi át a szót. Bán jó helyzetet hagy ki, majd a 10. percben a Ferencváros váratlan és általános csodálkozást keltő 11-eshez jut.
    Bán akar kiugrani, de a keresztező Szilágyi előle kornerre rúgja a labdát s közben az éppen levegőben levő csatár lábát is érinti, úgyhogy Bán elesik.
    A bíró 11-es ítélete ellen a Budai „11” hevesen tiltakozik, de siker nélkül.
    Kovács már rúgja is a büntetőt a baloldali kapufának,
    ahonnan a labda a 6-osra pattan és a jókor érkező Szilágyi a mezőnybe tudja továbbítani.
    A Ferencváros most nekikeseredve nagy fölénybe kerül, de a Budai „11” jól védekezik.
    A 21. percben Héjjas jó labdájával Pozsonyi tisztán kiugrik, a Ferencváros-védelem kényelmesen lest reklamál, a bíró továbbot int és a 6-os sarkáig futó balszélső lövése Háda maga elé tartott két ökléről pattan ki kornerre. Két perc mulva a ferencvárosi 16 -oson pattog a labda a megzavarodott ferencvárosi védők között. Héjjas ügyes testcsellel elugrik Korányi mellett,
    óriási a helyzet, de a budai center a kiugró Háda mellett kapufának lövi a biztos gólnak látszó labdát.
    A 30. percben a Budai rúg kornert, Pozsonyi beadását Háda (ejnye, ejnye) Rökk elé ejti, aki kapásból lő, Hádának szerencséje, hogy Rökk lövése őt érintve ismét csak kornerra kerül. A budai támadások összehasonlíthatatlanul mutatósabbak, mint a ferencvárosiak és a ferencvárosi védelem csak lestaktikával tudja elvenni az egyre élénkülő támadások élét.
    A ferencvárosi támadásokban több az erő, már ami Toldit illeti, de ő nem jut helyzetbe, a szélén Táncos pedig az üres kapu előtt előzékenyen átengedi a rúgás elsőségét a budai hátvédeknek. A Ferencváros erejéből csak kornerre telik, a Budai viszont a 38. percben megmutatja, hogy kell rúgni gólt a modern elvek szerint. A félvonalon álló Héjjas Megyeri egy hosszan előrevágott labdáját kapásból perdíti ki jobbra. Korányi már csak kézzel éri el a labdát, de az erős kiadás így is tovább száll (a bíró az előnyszabály helyes alkalmazásával nem is fütyül), Rökk tisztán fut a kapura, de a gyors Korányi utol tudja érni, a szélső erre kicselezi a hátvédet, hátra passzol Sztancsiknak, aki előtt nem tiszta a tér és ezért önzetlenül tovább engedi a labdát a nyomában érkező Héjjasnak, aki 20 méterről óriási lövést küld a jobb felső sarokba.
    Gyönyörű akció, gyönyörűen befejezve. 1:0-ra vezet a Budai!
    Rögtön ezután majdnem újabb gólt ér el a Budai, mert Pozsonyi átjátsza Polgárt. Tisztán áll, amiként Héjjas is, de Pozsonyi bár csetlik-botlik, maga lő és Háda könnyű lövést kap. A Ferencváros hevesen támad a félidő hátralevő idejében, de jóformán egyetlen helyzetet sem bír összehozni.
    A Fradi kezdi a második félidőt és rögtön támad, de hamar elfogy a lélegzete. Feljön a Budai. Pozsonyi kiugrasztja Héjjast, aki a két bekktől üldözve is lőni tud és Háda csak vetődve tudja nagynehezen megszerezni a labdát. Rögtön utána azonban — a 2. percben — váratlanul mégis gólt szerez a Budai.
    Sztancsik a 16-oson balra vág egy labdát, Pozsonyit a tulsó oldalon szabadon hagyják, úgyhogy kényelmesen be tudja állítani, laposan megcsőrözi. A labda a jobbkapufa töve mellett a vetődő Háda kezéből becsúszik a hálóba. 2:0 a budaiak javára.
    A Ferencvárosban most
    Bán megy hátra, Móré előre,
    a csapat most már komolyan belefekszik, erőlködik, de a jó futballt még mindig a Budai játsza a két csapat közül. A Ferencváros elkeseredetten ostromol, de nem hogy gólhelyzet, de még csak rendes akció sem telik ki tőle.
    Most Lázár megy előre centernek,
    Bán lesz a balfedezet, Móré a centerhalf. A Budai most is nyugodtan játsza a maga jól megtanult szisztémáját. Három elől tanyázó csatára most is gyakran veszélyes. Pozsonyi nagy lövése ad munkát Hádának. A félidő közepén a Ferencváros egészen beszorítja a Budait, de a két bekkel játszó budaiak nem hagynak védelmükön rést. Három csatáruk pedig huszáros rajtaütésekkel folyton nyugtalanítja a ferencvárosi hátsó frontot.
    A Budai nem restel időt húzni, Lyka és Héjjas még sportszerűtlenségre is vetemedik. A Ferencváros-ostrom csak kornereket hoz, de van egypár meleg kavarodás, mikor a budai védők nagy önfeláldozására szükség van. Ebben bizony nincs hiány. Budai lábbal is ment, ha kell. A 29. percben pedig már ő is csak a kapufával együtt tudja hárítani Toldi fejesét. A Budai rohama kornert hoz, amely után Sztancsik teljesen tiszta helyzetben leállítja a labdát, de a lövése gyatrán sikerül. A 34. percben
    Kovács előtt óriási helyzet nyílik, de a csatár a 6-osról is el tudja találni a kapust.
    Sehogy sem megy a játék a Fradinak.
    A 39. percben igazán csak a véletlenen múlik a harmadik gól.
    Pozsonyi egyéni játék után teljesen tisztára játsza Rökköt, aki lesben áll, szemmel láthatólag a füttyjelet várja. A kitűnő helyzetben álló bíró és a taccsbírája azonban egymástól várja az intézkedést s Rökk nagy zavarában a 6-osról is kapu mellé tud lőni. Még egy pár kétségbeesett támadást vezet a Fradi, de Kovács gyámoltalankodik, Táncos kacsázó lövése keresztbe megy ki. Toldi jó helyzetben hendszet vét. És Budai kapus kifutással, lábbal való szerelésével véget ér a mérkőzés.

    Nemzeti Sport, 1934. november 5.